Quantcast
Channel: Giresun Blog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 666

Giresun’da kemençeye verilen değer

$
0
0
Giresun Kemençe

Giresun Kemençe

Giresun’da bulunan Giresun Üniversitesi Devlet Konservatuarı, Giresun Belediye Konservatuarı ve Giresun İl Özel İdaresi Konservatuarı’da dahil olmak üzere üç büyük konservatuarımızda da karadeniz kemençesi ile ilgili bir çalışma bulunmamaktadır. Çalışma bulunmaması bir yana konservatuarlarımızda kemençe hocası da bulunmamaktadır (kendi adıma söylüyorum gerçekten utanıyorum).

Peki Giresun’da Bu Kültür Neden Öldürülmek İsteniyor?

Bundan yaklaşık 50 yıl öncesine kadar Giresun’da kemençenin oldukça etkin bir şekilde kullanıldığını ve değer gördüğünü söyleyebiliriz. Fakat dönüp bu güne bakıyoruz ve ilde bulunan konservaturlarda bile yer verilmiyor. Gerçekten üzülüyorum… Ama neden böyle oldu? Bu soruya Giresun Valiliğinin internet sitesinde yer alan bir yazı ile cevap vereceğim;

‘’Fakat sonra kendi oyunlarını ve müziklerini ortaya çıkarmak istediklerinde “Bu Trabzon yöresi, bunu Giresun yöresi olarak oynayamaz, tanıtamazsınız” şeklinde eleştiriler aldılar. 196O´lı yıllardan önce her iki ilde bu müzikler kullanılırken ve bu oyunlar oynanırken kimse Trabzon Giresun ayrımı yapmazken günümüzde bu ayrım yapılmaktadır. Mecburen yeni müzik ve oyun (Trabzon´da kullanılmayan) arayışına girildi. En büyük kemence ustaları Giresun´dan çıkmasına rağmen horonlarda çoğunlukla Davul – Zurna kullanılmaya başlandı.’’

Keşaplı Köseoğlu Hamit

Keşaplı Köseoğlu Hamit

Yazıdan anlayacağımız gibi dönemin ilimizin ileri gelenleri tarafından kemençe soykırımı yapılmış. Ama bu her yerde etkili olmamış ve Görele ve çevresini teğet geçmiş. Bu sayede bu gün Giresun ilinde kemençe var diyebiliyoruz…  Özellikle Dereli ilçesinin eski resimleri incelendiğinde, bölgenin çok sayıda kemençeci çıkardığı ve üstad seviyesinde kemençecilere sahip olduğu, kendine has tavrı olan bir bölge olduğu özellikle karşılama havalarının ağırlıkta olduğu görülecektir. Sadece Dereli’ye değil Keşap ilçesine de baktığımızda İstiklal Savaşı yıllarına Osman Ağanın yanında Ankara’ya meclise giden kemençecinin Keşaplı Köseoğlu Hamit olduğu görülecektir. Her neyse konuyu çok dağıtmaya gerek yok kemençenin ilimizde ne haldeyken ne hale düşmüş olduğunu anlamış olduk herhalde.

Bu Durumdan Nasıl Kurtulabiliriz?

Eski valimizi Sayın Dursun Ali ŞAHİN kemençe için biraz kıpırdar gibi olduysa da, çok önemli bir adım atılmadı. Sayın rektörümüz Prof. Dr. Aygün ATTAR Görele’ye giderek kemençeyle poz verse de, üniversite konservatuarında halen sadece zurnayla horan oynanmaktadır. Sayın belediye başkanımız Kerim AKSU’nun da konuyla alakalı bir adımı olmamıştır. Ama her şeyi devletten beklememek gerekir. Biz Giresunlu kemençeciler olarak bir araya gelerek sesimizi duyurmazsak bu durumda hiçbir değişiklik olacağını sanmıyorum… Bu gidişatın değişmesi için Facebook’ta arkadaşım değerli müzisyen Süleyman Müftüoğlu ile kurduğumuz Giresunlu Kemençeciler ve Giresun Kemençe Kültürünü Yaşatma Platformu isimli grup ile ufak bir adım attık. Tanığımız tüm Giresunlu kemençecileri grubumuza davet ettik. Ama tek başımıza iki kişinin koşturması ile pek kolay olmayacaktır.  Biz Giresunlu tüm kemençeci kardeşlerimizi bu hareketimize davet ediyoruz. Eğer gerekli desteği bulabilirsek Sırasıyla valimizi, rektörümüzü ve belediye başkanımızı ziyaret ederek sesimi duyurmaya çalışacağız. Hatta başarabilirsek bir dernek planımız dahi var. Ama tüm bu yazdıklarımı yapabilmemiz için Giresun Kültürü’ne gönül veren tüm dostlarımızın desteklerini bekliyoruz.

Kendinize İyi Bakın Hepinize Teşekkür Ederim

The post Giresun’da kemençeye verilen değer appeared first on Giresun Blog.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 666

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue