Quantcast
Channel: Giresun Blog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 666

Kale Mahallesi’ne bu açıdan baktınız mı?

$
0
0

Bilinen ve kolaylıkla bulunan mahallelerden biri olan “Kale Mahallesi”, “40°,54′,24.4764” Kuzey “38°,24′,33.282” Doğu koordinatları olarak gösterilir. Arnavut kaldırımlı dik bir yokuş olan “Kazancılar” yokuşunu çıktıktan sonra karşınıza çıkan “Millet Bahçesiyle” başlayan “Kale Mahallesi” yolculuğu, rektörlük binası ile devam eder.

50 metre ilerisinde yan yana dizilmiş banklar gündüz ayrı, gece ise ayrı bir manzara sunar insanlara ve bankların hemen arkasında tarihi bir yapı olan “Kale Cami” siz otururken manzaraya eşlik eder. Hemen ilerde “Giresun Kütüphanesi” ve askeriye vardır. Görsellikleri size fotoğraf çekilmesi gerektiğini anımsatır. 100 metre sonrasında ise yolunuz ikiye ayrılır. Sol tarafınızdaki yol “Özgürlük” yoluna, sağ tarafınızdaki yol yokuşuyla korkutsa da manzarasıyla büyüleyecek olan “Giresun Kalesine” götürür. Ayrıca burası Giresun‘un mesire alanı olarak da bilinir. Hadi sol taraftan başlayalım;

Hemen ileride düz bir yol ve vali konağı gözünüze çarpar. İlerlemeye devam edin. Az ileride merdiven korkuluklarını göreceksiniz. Şimdi oradan merdivenlere bakın. Ne kadar yüksektesiniz?

Hemen yanında üniversiteli öğrencilerin uğrak mekanı “Zübeyde Hanım Çay Bahçesi” var. Siz oturup bir çay içerken biz de yolun devamına bakalım:  Hafif bir rampa daha çıktıktan sonra “Özgürlük” yolu denilen yola gelmiş bulunmaktayız. Banklara oturduğunuzda deniz size doğru eserek selamını verir ve siz hafif üşüyerek yola devam edersiniz. İlerlemeye devam ettiğinizde ise yeşiller ve manzara sizi “Giresun Lisesi” ve “Mehmet Akif Ersoy” ortaokuluna kadar götürür. “Mehmet akif Ersoy” okulunun hemen altında “Giresun Müzesi” size kendini göstermiştir bile. Hadi siz müzeye girip Giresun tarihine bakadurun, biz de ikiye ayrılan yolun sağ tarafından yukarı çıkmaya başlayalım.

Kalenin yokuşu neredeyse bütün binalara kot farkı vermiştir.  Siz binayı beş katlı sanırken arka yollara bir o kadarı da  balkonlarını uzatmıştır. İlk virajı dönmeden hemen solda, “Kufalı Kuyu” denilen ve sokağa ismini veren kuyu bulunur.

Yokuşu adımlamaya devam edin. 200 metre ilerde sol taraftaki manzara size bu yokuşu boşuna çıkmamış olduğunuzu gösterecek ve Giresun Kalesine de adım atmış olacaksınız.

Giresun kalesi kentin kuzeyindeki yarım adanın kente hakim tepesi üzerinde yer almaktadır. Kalenin günümüze kadar gelebilen kalıntıları merkez kule ve ona bağlı güneydeki sur duvarlarıdır. Sur duvarlarının tabanındaki dikdörtgen büyük blok taşlardan yapılmış bölümü, surların ve kalenin Helenistik ve Roma Dönemi’ne kadar gittiği izlenimini vermektedir. Antik kaynaklarda “Bronz Duvarlı Kale” olarak anlatılan Giresun kalesi,muhtemelen Pontus Kralı Pharnakes-1 zamanında yapılmıştır. Trabzon Rum İmparatorluğu’nun 1300′lü yıllarda Türklere karşı en son sınır kalelerinden birisidir. Bu nedenle 1301 yıllarında Trabzon Rum İmparatoru Alexius-II tarafından tamir ettirilmiştir. Kalenin denize hakim oluşu ve ticaret yollarının birleştiği noktada bulunuşu kıyı kontrollü amaçlı askeri bir yapı olduğunu göstermektedir. Giresun Kalesi Giresun’un gezilebilecek tarihi mekânlarındandır. Kalede çeşitli etkinlikler de düzenlenmektedir. (Ansiklopedik bilgi)

Ayrıca “Giresun Kalesinde”  Topal Osman Ağa’nın mezarı ve anıtı da bulunmaktadır.  Hikayesini okuyup banklarda oturabilir ve manzarayı da izleyebilirsiniz.

Surlardan yürüyüp Ramazan ayında kullanılan top çevresinde gezebilir, kalenin mesire alanlarında piknik yapıp güzel havanın tadını çıkartabilirsiniz.  Birkaç adet mağara ve kalıntılar karşınıza çıkacaktır, fotoğraf makineniz elinizde olsun.

Çıkılan yoldan dümdüz ilerledikten sonra ise daha dik bir yokuştan aşağıya inerek Giresun‘un eski yerleşim bölgelerinden olan “Zeytinlik Mahallesini gezebilir, Rum evlerini görebilirsiniz.

“Kale Mahallesi” Giresun‘un eski mahallelerinden biridir. Kar yağdığında ayrı, güneşli zamanlarda ayrı güzelliğe sahiptir. Tadını çıkartabilene… :)

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 30/9/2013 tarihli ve 6248 sayılı yazısı üzerine, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkında kanunun 2. maddesine göre, Bakanlar Kurulunca 21/10/2013 tarihinde Giresun merkeze bağlı Kale Mahallesi riskli bölge ilan edilmiş ve  yeniden dönüştürülmesi kararlaştırılmıştır.

 

The post Kale Mahallesi’ne bu açıdan baktınız mı? appeared first on Giresun Blog.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 666

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue