Quantcast
Channel: Giresun Blog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 666

Karadeniz Sahilyolu yaşamımızı elimizden aldı

$
0
0

Yıllar yıllar önce… Birisi güzel bir düşünce ortaya atıyor. Karadeniz illeri arasındaki ulaşımı kolaylaştırmak adına Karadeniz Sahilyolu gibi dev bir projeyi başlatıyor.

Proje 21 bölüm olarak 20 yılda 7 başbakan döneminde parça parça ihale ediliyor; 21 bölümün biri Turgut Özal, biri Süleyman Demirel , 3 tanesi Tansu Çiller , 14 tanesi Mesut Yılmaz, biri Bülent Ecevit, sonuncusu da Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlıklarında ihale ediliyor. Ve şuan günümüzdeki halini alıyor.

Karadeniz Sahilyolu yaşamımızı elimizden aldı Karadeniz Sahilyolu yaşamımızı elimizden aldı Karadeniz Sahilyolu yaşamımızı elimizden aldı Karadeniz Sahilyolu yaşamımızı elimizden aldı Karadeniz Sahilyolu yaşamımızı elimizden aldı Karadeniz Sahilyolu yaşamımızı elimizden aldı Karadeniz Sahilyolu yaşamımızı elimizden aldı Karadeniz Sahilyolu yaşamımızı elimizden aldı Karadeniz Sahilyolu yaşamımızı elimizden aldı Karadeniz Sahilyolu yaşamımızı elimizden aldı Karadeniz Sahilyolu yaşamımızı elimizden aldı Karadeniz Sahilyolu yaşamımızı elimizden aldı Karadeniz Sahilyolu yaşamımızı elimizden aldı Karadeniz Sahilyolu yaşamımızı elimizden aldı Karadeniz Sahilyolu yaşamımızı elimizden aldı Karadeniz Sahilyolu yaşamımızı elimizden aldı Karadeniz Sahilyolu yaşamımızı elimizden aldı Karadeniz Sahilyolu yaşamımızı elimizden aldı Karadeniz Sahilyolu yaşamımızı elimizden aldı Karadeniz Sahilyolu yaşamımızı elimizden aldı Karadeniz Sahilyolu yaşamımızı elimizden aldı

Yapıldığı andan itibaren, doldurulan deniz neticesiyle, Karadeniz sahillerindeki bütün doğal güzelliği, yeryüzü şekillerini, kültürü ve yaşayışları yerle bir eden projeden tek sağ çıkan turistik bölgeler Ordu’nun Ünye, Altınordu ilçeleri ve yolun tünellerle güneyden geçmesinden dolayı Giresun’un Tirebolu ilçesi oluyor.

Projedeki hatalar yukarıdaki fotoğraflarda da gördüğünüz doğal afetlere sebep oluyor. Üstelik her yıl üst geçit olmayan bölgelerde yoldan karşıya geçmek isteyen birçok vatandaşımız yaşamını yitiriyor.

Karadeniz Sahilyolu yaşamımızı elimizden aldı

Trabzon Kanuni Okulu

Giresun, Trabzon ve Rize‘nin şehir merkezleri projeden en büyük yarayı alan lokasyonlar olarak tarihe geçmiş oluyor. Bu şehirlerde yaşayan insanlar denizi sadece uzaktan seyrediyor, denize ulaşmak için kendisine en yakın üst ya da alt geçidi tercih etmek zorunda kalıyor. Çünkü bu projeyle birlikte şehirle deniz arasında demir ferforjelerle bölünmüş 6 şeritli dev otoyol kuruldu.

Karadeniz Sahilyolu yaşamımızı elimizden aldı

Giresun’un eski zamanlarda çekilmiş şehir merkezi

Artık şehirden denize karşı çektiğiniz manzara fotoğraflarına uluslararası taşımacılık yapan dev tırlar, arabalar konuk oluyor. Üstelik sahilyolundan geçen araçların verdiği gürültü ve kirlilik doğallığıyla bilinen Karadeniz Bölgesi’nin kafa dinlendirici özelliğini mahvediyor ve bölge bütün turistik güzelliklerini kaybediyor.

Bu durumun farkına varan dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise geçtiğimiz yıllarda “Yanlış bir projeydi ama yapmak zorundaydık. Bunu şimdi rahatlıkla söyleyebiliyorum. Ciddi bir para harcanmıştı. 700 trilyonun üzerinde bir meblağ harcanmıştı. Bitirilmesi gerekiyordu” şeklinde açıklama yaparak durumu özetlemişti. Bu açıklama neyi değiştirir ki?

Karadeniz Sahilyolu yaşamımızı elimizden aldı

Giresun üst geçit

Giresun’un gelişmesine engel olunuyor

Hakları Karayolları Genel Müdürlüğü‘ne devredilen sahilyoluna, ilgili kurum ne yazık ki pek fazla özen göstermiyor. Demir yığınlarından oluşan, engelli asansörleri bulunmayan, hiçbir estetik güzelliği olmayan üst geçitler şehirlerimizin simgeleri haline geliyor. Özellikle yönetim hakkı Trabzon Bölge Müdürlüğü‘nde bulunan Giresun’da, sahilleri yerel yönetime vermeyen Karayolları; Giresun’daki doğalgaz kazı çalışmaları, sahil düzenleme çalışmaları ve deniz kenarı sosyal alan projeleri gibi birçok projenin yapılmasına da engel oluyor. Siyaset bu noktada tıkandığı için Giresun halkı sahillerini hak ettiği gibi kullanamıyor.

Yerel yönetime karşı uygulanan bu engelin nedenini geçtiğimiz ay Bakan Nurettin Canikli, Gemilerçekeği’ne yapılacak olan yeni gençlik merkezinin temel atma töreni sırasında şöyle açıklıyor;

Açıklamayı okumak için tıklayınız

Son dönemlerde belki dikkatinizi çekmiştir, buna benzer tesisler üzerinde yoğunlaşmaya başladık. Esasında düşüncelerimiz projelerimiz vardı ama bunların önemli bir bölümü merkezi hükümetten ziyade yerel yönetimleri ilgilendirdiği için çok fazla girmek istemedik. Normalde buralar belediyelere devredilir ve belediyeler tarafından değerlendirilir. Biz bunu bir uygulamasını Cumhuriyet Parkında  yaptık. Fakat orada çok fazla bir yapılaşma söz konusu oldu. Giresun’un binaya ihtiyacı yok. Giresun’un yeşil alana, basket sahasına, futbol sahasına, tenis kortuna ihtiyacı var. İnsanların gezip yürüyebileceği, nefes alabileceği  bu güzelliklerin kenarından geçebileceği alanlara ihtiyacı var .O nedenle  bu uygulamayı orada durdurduk ve  kendimizi müdahale etmek zorunda kaldık. Bu müdahalenin sonucunda gençlik merkezi ortaya çıktı. Sadece insanların çay, içecek ihtiyaçlarını karşılamak için bir alan var onun dışında spor alanları, park ve oyun alanları vardır. Gelir getirici hiç bir şey yapmadık. Eğer orayı da eski yöntemle vermiş olsaydık kesinlikle Cumhuriyet parkından aşağı kalır yanı olmazdı.  Binalar restoranlar, lokantalar ve buna benzer binalar yükselirdi ve Giresunlunun ihtiyacı olan  o talepler karşılanmamış olurdu, sorunlar giderilmemiş olurdu. Giresun’un Giresunlu gençlerin spor yapabilecekleri açık alanlara ihtiyaç var. Her tarafa bina yapılıyor. Sosyal açıdan da yanlış. Hangi açıdan bakarsanız bakın yanlış. Şimdi buralar değerlendirebileceğimiz son alan dar. Burası var, eski çöp alanı var, valiliğin karşısı var dolgu alanı olarak ve şu andaki çöp alanı var değerlendirebileceğimiz. Eğer buraları da heba edersek, bundan sonra Giresun’un nefes alacağı  sahile yakın, konum olarak ta çok güzel olan bir arazi kalmamış olacak.  Onun için bunlar çok kıymetli .onları  en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Birinci prensibimiz şu, hiçbir şekilde gelir getirici bir bina yapılmayacak hiçbir şekilde. Sadece içecek ve acil ihtiyaçların karşılanacağı alanlar olacak. Başka hiçbir yapı olmayacak.

Deniziyle iç içe olan Giresun hayalini özledik. Neden uzaktan bakıyoruz?

Posted by Giresun Blog on 23 Haziran 2015 Salı

4.2 milyar dolarlık, 542 kilometrelik Karadeniz Sahil Yolu’nda, 27 kilometre uzunluğunda 263 adet köprü, 41 kilometre uzunluğunda 12 adet tek tüp tünel, 18.5 kilometre uzunluğunda 20 adet çift tüp tünel yer alıyor.

Hayatlarımızı, yaşayışlarımızı, kültürümüzü, doğallığımızı mahvettiniz. Emeği geçen herkese teşekkürler!

Yazının orjinalini okumak için: Karadeniz Sahilyolu yaşamımızı elimizden aldı
Bu bir Giresun Blog içeriğidir.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 666

Trending Articles


Mide ağrısı için


Alessandra Torre - Karanlık Yalanlar


Şekilli süslü hazır floodlar


Flatcast Güneş ve Ay Flood Şekilleri


Gone Are the Days (2018) (ENG) (1080p)


Yildiz yükseltme


yc82


!!!!!!!!!! Amın !!!!!!!!!


Celp At Nalı (Sahih Tılsım)


SCCM 2012 Client Installation issue