
Bu yazımda sizlerle Giresunumuz ve yöresinde bulunan “Otçu Göçü Geleneği“ni paylaşacağım.
Eskiden Giresun ve yöresinde yaşayan aileler geçimlerini mısır üzerinden gerçekleştirip geniş mısır tarlalarına sahiplerdi. Aileler mayıs ayının sonları, haziran ayının başları gibi eşyalarını yaylalara atıp; ot kazma işlemini yaparlardı. Bu yaylalara göç, dediğimiz gibi mısırların ekilip, yeni çıkan otların da çapayla kesildiği tarihtir ve bu harekete ot kazma denir.
Ot kazma işleminden sonra aileler yaylada bulunan evlerinin, bahçelerinin bakımlarını yaparlardı. Yaylada yaşlılar kalıp köylere yetişkinler gençler döner, yaklaşık 20 gün kadar sonra ikinci bir mısır otu kazımı yani dolum otu kazımı denen kazımı yaparlardı. İşe yaramayan yaban otlarının yanında, mısır fidelerinin diplerine toprak atılarak doldurulur bu işlemden dolayı da dolum otu kazımı denilmektedir.
Bu işlemler bittikten sonra köyde kalan aileler yaylalarına çıkarlardı. Bu şekilde otçu göçü meydana gelirdi. Otçu göçü yaklaşık haziranın sonu ile temmuzun ilk yarısına kadar sürer, bu süreden sonra tekrar köye inilirdi.
Otçu göçünde insanların çimenlerde yeşilliklerde piknik yapması, çocukların top oynaması gibi çeşitli eğlenceler gerçekleştirilirdi. Ayrıca yaylada geçirilen zamanda Giresun’un en önemli meyvelerinden olan kiraz büyük rol oynardı.
Günümüzde otçu göçü geleneğini unutturmamak için şenlikler yapılmakla beraber geleneğin yeri doldurulamamakta, maalesef ki otçu göçü geleneği kaybolmaya yüz tutmaktadır.
Otçu Göçü Belgeseli
Giresun Üniversitesi SOS-BAP-140411-13 Numaralı Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında hazırlanan Otçu Göçü Tanıtım Filmini Giresun Blog’dan izleyebilirsiniz.
Giresun ve Yöresinde Otçu Göçü Geleneği
Bu film, Giresun Üniversitesi SOS-BAP-140411-13 Numaralı Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında hazırlanmıştır. Proje Yürütücüsü: Prof.Dr. Metin AKAR Yardımcı Araştırmacılar: Prof. Dr. Bekir Kemal ATAMAN Doç.Dr. Mustafa CİN Yrd.Doç.Dr.Nazım KURUCA Yrd.Doç.Dr. Dursun ŞAHİN Öğr.Gör. Hüseyin KARA Okt. Gökhan HAMZAÇEBİ